sâmbătă, 18 iulie 2009

Requiem for a dream: 4 anotimpuri, 4 destine


Nume: Requiem for a dream
Regizor: Darren Aronofsky
Apariţie: 27 octombrie 2000

Dacă e vreun film ce trebuie prezentat tinerelor generaţii vulnerabile la tot felul de influenţe, acesta este "Requiem for a dream". Poate că profesorii nu vor fi de acord cu tot filmul, dar scoatem scenele de nuditate explicită din el. Despre ce este vorba? Simplu: despre vise/visuri. La început aţi putea crede că se vorbeşte despre consumul de stupefiante, dar vă rog să nu priviţi superficial. Este vorba şi despre iubire şi despre singurătate. Darren Aronofsky a reuşit din nou să creeze o capodoperă.
Să aşternem câteva cuvinte despre visuri. Cîţi dintre noi nu ne dorim să realizăm ceva? Cîţi o facem? Şi cu ce preţ? În ce anume sau în cine merită să ne punem speranţele? Cine o să rămână lângă noi dacă dăm greş? Multe întrebări, puţine răspunsuri. Mulţi doresc să împlinească ceva. Asta au vrut şi personajele din film: Sara Goldfarb, fiul ei Harry Goldfarb, prietena lui Marion Silver şi amicul celor doi Tyrone Love.
Probabil că generaţiei tinere li s-a făcut deja morala cu "DROGURILE SUNT RELE" "NU INCERCATI!" "Spune NU morţii albe". Din păcate, teoria nu bate mereu cu practica. Chiar în acest moment sunt copii pe stradă cu aurolacu'n pungă, cu acetona'n nas, cu acul în venă. Nu ştiu dacă lor le pasă. Au început pe calea asta şi vor merge aşa. Dacă se vor mai trezii. O sa învăţaţi din "Requiem for a dream" ce înseamnă noţiunea de târziu. Pentru cei care recurg la soluţiile prăfoase, nu am decît milă. Altă realitate nu au. E deosebit de greu să fabrici una instantaneu. Pentru cei care privesc din afară e foarte uşor de vorbit. Dar nimeni în afară de cei care apelează la substanţe nu cunoaşte sentimentul.
Acţiunea subiectului nostru (adică filmul) se desfăşoară practic pe 3 anotimpuri. Cel de-al patrulea este deductibil.
Vara: Facem cunoştiinţă cu Sara Goldfarb, interpretată de Ellen Burstyn. O văduvă, şantajată de propriul ei fiu, acesta amanetându-i televizorul să-şi cumpere heroină. De fiecare dată îl salva şi se prefăcea că nu vede. Tyrone şi Harry erau prieteni, amîndoi cu pasiunea pentru droguri. Harry Goldfarb avea şi el un vis alături de iubita sa, Marion Silver. Voiau să deschidă amăndoi un soi de galerie pentru ca Marion deşi provenea dintr-o familie bogată (avea si psiholog) avea talent la design şi nu apela la ai ei prea des. Marion se droga, dar cu cocaină. Vara ne prezintă iubirea dintre cei doi, felul în care se priveau unul pe altul. Iubirea... cît de mult credeţi că atârnă când e vorba despre droguri la mijloc? Doar o vară. Relaţia dintre personaje pare banală la prima vedere. Dar pe măsură ce timpul trece, lucrurile devin din ce în ce mai complicate. Cum spuneam la început: se tinde a crede că este un film despre droguri. Dar introducerea în scenă a Sarei vă schimbă percepţia despre noţiunea de drog.
"Requiem for a Dream is not about heroin or about drugs… The Harry-Tyrone-Marion story is a very traditional heroin story. But putting it side by side with the Sara story, we suddenly say, 'Oh, my God, what is a drug?' The idea that the same inner monologue goes through a person's head when they're trying to quit drugs, as with cigarettes, as when they're trying to not eat food so they can lose 20 pounds, was really fascinating to me. I thought it was an idea that we hadn't seen on film and I wanted to bring it up on the screen." - Darren Aronofsky.
Sara avea un vis, să apară la emisiunea ei favorită, purtând rochia de acum n ani şi lăudându-si fiul. Dar trebuia să slăbească considerabil. Şi a făcut multe prostii pentru asta. Traficul de droguri devine meseria nr.1 : Sub imaculatul halat doctorul prescrie pastile pe bază de amfetamină şi seara barbiturice. Cocktail-ul perfect pentru o sinucidere in paşi algoritmici.
Iubirea lui Harry pentru Marion încă îl mai ţinea în viaţă. N-am reuşit nici până la ora asta să înţeleg ce anume îi face pe oameni să renunţe la iubire. Probabil că nu o să pricep nici de acum în colo. Toţi trei adică Harry, Tyrone şi Marion erau nişte debutanţi. Dar când lucrurile o iau la vale cu o viteză impresionantă, este enorm de greu să te opreşti.
Toamna îi găseşte pe toţi în starea de declin. Tyrone este prins, iubirea dintre Marion şi Harry se duce pe droguri. Sara creşte doza de pastile şi subit frigiderul începe să mârâie la ea. Dar filmarea şi cadrele sunt geniale. Repet: NU ESTE UN FILM PENTRU Inocenţi! Drogurile înseamnă nepăsare, delăsare, alunecare lentă, adâncă în tot felul de compromisuri. Nu mai este demnitate, nu mai este suflet. Doar praf curge prin vene, nu viaţă. Acordurile lui Clint Mansell se fac auzite din nou şi în această peliculă. Lux Aeterna devine laitmotivul filmului. Despre Clint Mansell în alt post.
Iarna ne-o prezintă pe Sara pe străzi, dusă la ospiciu, internată, obligată să mănânce. Refuzul îi aduce puţină electricitate în encefal. Băieţii se duc în Florida, după heroină. Marion, rămasă singură se prostituează încă o dată pentru un gram de praf al fericirii. Cea mai tristă secvenţă este aceea cand Harry este la închisoare şi o sună pe Marion, care se pregătea să participe la orgie. Amîndoi ştiau că acesta este sfărşitul. Marion avea să obtină tot ceea ce îşi dorea. Cu un preţ enorm de mare, iar Harry îşi va pierde braţul. Tyrone nu reuşeste să fie un om de bază aşa cum îi promisese mamei sale.
Primavara(nescrisă) ne dezvăluie pe toţi patru în poziţia fetală, Sara la ospiciu, văzându-se la emisiune în rochia ei roşie, multumindu-i soţului mort şi fiului care tocmai ce se logodise. Marion, ajunsă acasă cu drogurile în mână, Tyrone în puşcărie şi Harry fără braţ.
Şi este totuşi un final mai puţin tragic. Dar dacă stau mai bine să mă gândesc, moartea ar fi fost rezolvarea tuturor problemelor.
Cîte visuri v-aţi făcut? Câte s-au îndeplinit?
Requiem for a dream înseamnă ultima răsuflare a fiecăruia. Odată cu preschimbarea visurilor în coşmaruri, le moare sufletul, ei devenind nebuni, handicapaţi, infractori şi corpuri goale, dar nu goale în iubire, ci în pofta sălbatică de a evada în vise moarte. Bine aţi venit în Requiem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu